19 november: Nationale Geef IT Door Dag

geefitdoordagOp donderdag 19 november heeft de eerste editie plaatsgevonden van de Nationale Geef IT Door Dag. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de vele en veelzijdige carrièrekansen in de IT en het tegelijkertijd oplopende tekort aan IT-professionals. De landelijke dag startte vanochtend op het jaarcongres van ECP. Professionals konden zich deze dag aanmelden voor de doorlopende campagne Geef IT Door.

Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving en Digital Champion: “Een goede voorbereiding betekent ook inspelen op de schaduwkanten van digitalisering, zoals privacyvraagstukken en cybercrime. Naar verwachting ontstaan er veel banen voor mensen die ons kunnen beschermen tegen internetcriminaliteit. In heel Europa ontstaat er over enkele jaren zelfs een tekort van 900.000 it’ers die over vaardigheden beschikken die nu al nodig zijn. Enorme kansen voor de ICT-sector dus.”

ICT verandert de manier van werken, de arbeidsmarkt en opleidingen. Het aantal onvervulde ICT-vacatures loopt hard op. Dit blijkt ook het onderzoek ‘De ICT’er bestaat niet’. Dat betekent dat er carrièrekansen liggen in de ICT. Hoewel de instroom van studenten in ICT-opleidingen toeneemt, is dit niet voldoende om aan de vraag naar goed opgeleide ICT-professionals te voldoen. Ook is er bij leerlingen vaak nog geen duidelijk beeld van de vele en veelzijdige carrièrekansen op de arbeidsmarkt voor ICT’ers. Andere leerlingen hebben wel interesse in ICT maar weten niet precies welke kant zij op willen.

Nationale Geef IT Door Dag
Op de Geef IT Door Dag worden ICT’ers geworven die gastlessen willen geven in het voortgezet onderwijs om jongeren en hun leerkrachten te inspireren en enthousiasmeren voor werken met of in de ICT. De circa 800 bezoekers van het Jaarcongres van ECP hebben kennisgemaakt met de campagne Geef IT Door en in totaal staan er nu meer dan 200 ambassadeurs geregistreerd als gastdocent.

Campagne Geef IT Door
Geef IT Door is een initiatief van CIO Platform Nederland, Digitale Infrastructuur Nederland, ECP | Platform voor de Informatiesamenleving en Nederland ICT en wordt mede mogelijk gemaakt door Digivaardig & Digiveilig en de Europese eSkills for jobs campagne (EU). De Europese eSkills for Jobs campagne wil eSkills in Europa stimuleren. Via GeefITDoor.nl worden de ICT-professionals aan scholen gekoppeld.

Comments are closed.